Bird bird bird, the bird is the word !

(The Trashmen – Surfin Bird)

Eén van mijn tuingedachtes was het creëren van een tuin die aantrekkelijk is voor vogels, vlinders en bijen. Dit is gerealiseerd door het planten van een kersenboom, frambozen, blauwe bessen, vlinderstruiken, zonnebloemen en vele andere bloemensoorten.  

De kersenboom staat nu een jaar in de voortuin. Het betreft een zelf bestuivende boom, zodat ik geen twee kersenbomen nodig heb voor vruchten. Ik hoopte uiteraard op lekkere kersen voor onszelf, en een gedeelte voor de vogels. Helaas waren de vogels mij dit jaar te snel af! Ik had de vruchten al gespot, maar ik wilde nog even wachten voor een betere rijping van de vrucht. Dit had ik beter niet kunnen doen… Volgend jaar toch maar een net om de kers?

De tuin was dus al vogelrijk, maar sinds Moederdag hebben we non-stop vogels in de tuin. Een heerlijk ontspannend voorkomen.

Met Moederdag heb ik een prachtige voederschuur gekregen, ja je leest het goed een voederschuur in plaats van een voederhuis.  In de voederschuur is er ruimte voor vier verschillende soorten voer. Op de handleiding staat vermeld; ‘hoe groter de variatie van het voer des temeer vogelsoorten de voederplaats zullen bezoeken’.

Foto credits: Kelvin Vehof

Nou en of! Hele families komen aangevlogen om lekker te snoepen uit de vogelvoederschuur of uit de zonnebloemen.

Inmiddels hebben we de volgende volgens gespot:

 • Vlaamse gaai
 • Huismussen
 • Pimpelmeesjes
 • Vinken
 • Kraaien, sporadisch
 • Houtduiven (Deze zitten graag in de dennenboom van de buurvrouw)

Naast de vogelvoederschuur en de zonnebloemen kunnen de vogels zich recreëren in één van de drie vogelbadjes. Heerlijk gezicht.  

Ben je nog zoekende naar een verjaardagscadeau voor iemand met een tuin? Denk eens aan een vogelhuisje, voederhuis, vogelbadje of een insectenhotel. Een verruiming voor de tuin!

Bedankt voor het lezen van mijn blog! Heb jij ook een vogel vriendelijke tuin, of nog andere tips? Dan hoor ik graag van jou.

2 thoughts on “Bird bird bird, the bird is the word !

 1. Prachtig initiatief! Wij hebben dit jaar ook heel wat fruitbomen aangeplant (pruimen, kersen, appel, peer, perzik) maar op 4 pruimen en 3 peren na zal het fruit hopelijk voor volgend jaar zijn! Om de vogels uit de kersenbomen te houden kan je er een CD inhangen. Mijn schoonouders doen dit en hebben ieder jaar toch ook een hoop kersen voor zichzelf.

  Voor de bijtjes, en voor onzelf, hebben wij ook nog pronkbonen (Red Dutch Runner Bean) staan. In de zomer en het najaar zitten de rode bloemetjes hiervan vol met vlinders en bijtjes en de snijbonen kan je gewoon eten. Ze groeien aan onze omheining, dus dat fleurt de tuin helemaal op!

  Like

  1. Oh wat een goede tips Sienke! We hebben gisteren twee aalbes struiken onder de kers gepoot, dus ik ga zeker wat doen met je tip! Pronkbonen ken ik nog niet, deze komen op de bestellijst voor het nieuwe seizoen!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s