Plastic Fantastic…

Wat een genot dat plastic ons leven zo eenvoudig maakt! Tandpasta, shampoo, kruidenzakjes, boterkuipjes, diepvrieszakjes, verpakte snoepjes en noem maar op!

Ja hier in ons huishouden vind je ook veel plastic, want het is zo makkelijk, en grotendeels voel ik mij er ook niet schuldig over, want het zijn veelal de producten die we nodig hebben en gebruiken. De supermarkt maakt het ons ook supermakkelijk om alleen maar plastic verpakte levensmiddelen te kopen. Ik gok dat 95% van de verkochte waren in de supermarkt verpakt zit in plastic, onder de overige 5% vallen de eieren (karton), de bierafdeling, de wijnafdeling en een aantal niet verpakte soorten groentes en fruit? Alhoewel het rolletje plastic wel heel gunstig hangt, om alsnog een plastic zakje te pakken.

Tandpasta, Shampoo, hersluitbare zakjes, afdekplastic, keel snoepjes, verpakte kindersnoepjes en de verpakking van de voorverpakte appels.

Maar desalniettemin… als we het echt willen, dan kunnen we in ons gezin het plastic verbruik drastisch verminderen. Vermoedelijk gaat hiermee mijn buikomvang ook drastisch verminderen, want ó wat ben ik dol op de makkelijk grijpbare chocolade en koekjes uit de supermarkt.

Onze eerste stap is besef! Een aantal weken geleden maakte ik kennis met de voorverpakte CousCous Falafal maaltijdsalade van de Albert Heijn. Deze is goddelijk, maar eenmaal thuis aangekomen besefte ik dat alles omringt was in plastic… in de verpakking zaten een stuk of 4 apart verpakte onderdelen in plastic. Auw dit doet zeer voor de oranje kliko, dit kan anders! Alhoewel ik hem wel een tweede keer heb genuttigd #Guilty.

We gaan in ons gezin niet direct alle verpakkingen weren, want ik weet niet goed hoe ik moet beginnen. Tuurlijk, we hebben een moestuin bij huis,  nemen we water mee uit een drinkbeker, brood in een trommel en fruit in een herbruikbaar bakje, maar alsnog zijn de meeste levensmiddelen in ons huishouden verpakt in plastic.

Hoe begin ik met het reduceren van ons plastic? Ik begin met besef.

Een goede kijktip op de NPO voor het besef: Ik, plastic, van Menno Bentveld

Menno Bentveld onderzoekt de versmelting van mens en plastic. Hij laat verschillende invalshoeken zien door diverse mensen op diverse continenten. Net toen ik aan de vierde aflevering wilde beginnen kreeg ik een mail van Greenpeace:

Titel: Dit is je kans om iets aan de plastic soep te doen!

Stem op de meest onzinnige plastic wegwerpverpakking!

Uiteraard ga ik stemmen, want de oh zo lekkere maaltijdsalade heeft de meest onzinnige wegwerpverpakking. Wablief? De verpakking is één van de vijf mogelijke keuzes….

Ik heb gestemd en deze blog wordt vervolgd…..

Link Greenpeace: https://www.greenpeace.org/nl/acties/mispaksel/

Link documentaire: https://www.npostart.nl/ik-plastic/BV_101390785

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s