Voorbereidende werkzaamheden

In mijn vorige blog lezen jullie over de start van mijn moestuin. Ofja de moestuin van mij en mijn vader. Een mooi stuk grond op een volkstuinencomplex aan de rand van Delden. 

Afgelopen week hebben we een plan gemaakt, en deze week brengen we het plan in uitvoering.

Het plan is een wisselteelt van één op acht, dit betekend dat een gewassoort eens in de acht jaar op dezelfde plek staat. Ik heb genoteerd dat ik 7 verschillende gewassoorten heb:

  • Koolgewassen
  • Bladgewassen
  • Vruchtgewassen
  • Vlinderbloemigen
  • Wortelgewassen
  • Aardappelen
  • Bloemen

Deze gewassoorten eigen ik toe aan acht verschillende bedden. Het achtste bed wordt een experimenten bed, zoals bijvoorbeeld het verbouwen van asperges. Zelf niet aan gedacht, maar dit is een tip van de buren van de volkstuin.

De moestuin is als volgt ingedeeld:

De titel is 2020, omdat we nu de basis maken voor 2020.

Bovenaan zien jullie de gereedschapskist, een knutselruimte en de composthoop. De gereedschapskist moet tegelijkertijd functioneren als een bankje. Ik mag dan nog wel jong zijn, maar even zitten met een bak koffie na het spitten is een aangename bijkomstigheid.

In het midden komt een knutsel/ overige ruimte, misschien ook leuk voor wat extra bloemen? En rechts komt onze compostbak, hier komt ook de meeste schaduw. In de composthoek komen drie compostbakken. We vermoeden dat dit ten goede komt voor de compost, omdat we op deze manier de compost beter kunnen beheren. Onderaan de tekening hebben we vier fruitbomen getekend, dit worden vier verschillende laagstam lei fruitbomen.

Op de tekening staat ze horizontaal ingetekend, maar dit blijkt niet de juiste plek, omdat we dan vanaf één kant zon krijgen. Het daadwerkelijke plan is dus al veranderd, ik wil de bomen nu verticaal planten, in het midden van de moestuin.

Om deze plannen goed uit te voeren is een goede basis belangrijk. De tekening is klaar, dus spitten maar!

Links in de hoek is gespit op zaterdag, de L vorm is gespit op maandagmiddag. In verband met de regen ga ik vandaag niet spitten.

One thought on “Voorbereidende werkzaamheden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s