Studiedag in Twickel

Wat doe je op een zonnige doordeweekse dag in oktober met een dochter die vrij is? Uiteraard het bos in! *op uitnodiging van de mama van haar vriendinnetje

Zo geschiede, zo gedaan, twee mama’s, drie kinderen en drie emmers op de fiets richting Twickel! We hebben de fiets geparkeerd bij de algemene fietsenstalling en in plaats van naar het bos, zijn we richting de landgoedwinkel van Twickel gelopen. De landgoedwinkel is namelijk de startlocatie van de tuinen en het park van Twickel. Het grote voordeel van de tuinen is dat je tegen een kleine vergoeding entree hebt voor een prachtig aangelegd park en tuinen met kastanjebomen, paddenstoelen, toiletten en geen hondenpoep! Ik ben een liefhebber van honden, maar niet van het schoonmaken van poepschoenen.

De kinderen waren direct enthousiast, want als je het park oploopt zie je in de verte de reeën grazen. Wil je alles van de tuinen en het park zien? Dan loop je ongeveer 4 kilometer. Zijn de kinderen moe, of moeten ze plassen? Dan kan je afwijken van je route en ben je met 5 minuten bij het toilet, de Oranjerie, of de Landgoedwinkel. Let op: De Oranjerie is in oktober gesloten.

We liepen verder het park op, en zagen op een paar tuinmannen na, geen enkele bezoekers! Wat een ongekende rust. De kinderen waren druk met zoeken voor de herfsttafel en de mama’s maar kletsen. Halverwege hadden de kinderen nog geen kastanjes gevonden, en ik had aangegeven dat er op het park kastanjebomen staan… ‘Nog even wachten, we beklimmen eerst het tempeltje, en gaan dan opzoek naar kastanjes’ Het tempeltje staat op een bergje, en eenmaal boven geeft het een prachtig uitzicht over de bijhorende vijver. Je kunt zelfs nog een stukje van het volkstuinen complex gezien, maar mijn moestuin was net niet zichtbaar. De kinderen zijn via een ander pad naar beneden gelopen, en maar goed ook, want aan dit pad staat één van de kastanjebomen.

De harde wind van de afgelopen dagen kwam ons deze dag goed uit…. de grond onder de boom lag vol met kastanjes.

Al vrij snel waren de emmers vol en werdt de interesse verplaatst naar de grote paddenstoelen in het gras. Ik heb er een aantal op de foto gezet, maar we hebben er zoveel meer gezien! Zelfs hele kleine rode paddestoelen met witte stippen. De kinderen hebben nog gezocht naar de kabouters, maar helaas die lieten zich niet zien.

In de zomer kan je in de Oranjerie koffie, thee of fris nuttigen met een heerlijke koek of gebak. Vanaf oktober is dat helaas niet meer mogelijk, want dan wordt de Oranjerie weer klaargemaakt voor de sinaasappelbomen. Voor ons geen probleem, want op de terugweg naar huis zijn we langs het Hoogspel gefietst. Een heerlijke plek, tevens met kinderen, om iets te nuttigen.

Meer informatie over het park? Of over Twickel? Zie bijgevoegde website:

https://twickel.nl/home/landgoed-twickel/bezoekersinfo/openingstijden/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s