Courgette zaden zelf oogsten?

Courgette, courgette en nog eens courgettes, ik had dit jaar drie planten! Terwijl we thuis maar met z’n drietjes zijn… Het is mij dit jaar ook vaak misgegaan met het oogsten. De courgettes bleven te lang aan de plant, waardoor ze draderig van binnen werden. Gelukkig zijn deze vruchten wel weer geschikt voor de soep.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik in de loop van het seizoen courgette moe werd, en de diepvries te vol werd met ingemaakte courgettes en restjes soep. De planten hebben om deze reden langere tijd geen aandacht meer gekregen, met als resultaat drie gigantische courgettes, die inmiddels al twee weken in de kast liggen. Vandaag werd het echt tijd om er iets mee te doen.

Ik heb de grootste uit de kast gepakt voor het oogsten van zaadjes voor het komende jaar. Eenmaal begonnen, heb ik mijn mobiel erbij gepakt om te leren van Google. De eerste link was een artikel van de NRC, zij raden het zelf oogsten van zaad van de courgette af, dit door de kans op het maken van een killercourgette. Oké, snap ik, maar kom op dit is de NRC, en niet het vakblad voor tuinierders en hobby tuinierders. Op naar de volgende link van mooiemoestuin.nl. Diana schrijft dat het hergebruik van zaden kan, maar dat je goed moet opletten i.v.m. de kans op kruisbestuiving, want dat verhoogt de kans op een killercourgette. Proberen kan, maar als het lukt, moet je de vrucht eerst proeven alvorens je ermee kookt.

Oeps en verkeerd gesneden… vele zaadjes zijn kapot.

Hebben mijn courgettes kans gehad op een kruisbestuiving? Ja want ik heb twee verschillende soorten courgettes gehad dit jaar… en ik weet niet wat mijn buren in de tuin hebben.

Ik ga de zaadjes bewaren en er deze winter goed over nadenken. Gebruiken jullie komend jaar de zaden uit jullie eigen tuin? Hebben jullie tips voor mij?

Bedankt voor het lezen! Tot de volgende keer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s