Fruitbomen in December

Vorige week woensdag kregen we van de kwekerij een mail dat we de bestelde fruitbomen konden ophalen! Yes, het blad was van de bomen, dus ze konden uit de grond!

In oktober hebben we bij de kwekerij vier halfstam leifruit bomen besteld;

  • Notarisappel (handappel)
  • Rode Bodkoop S.H.’ (rode goudreinette)
  • Pyrus c. Conference (handpeer)
  • Prunus d. ‘Opal’ (zoete pruim)

Bij het bestellen werd ons verteld dat we de bomen waarschijnlijk met een week konden ophalen. Na twee weken had ik nog niets gehoord, toch maar even bellen. Wat bleek? De bomen die nog in de grond stonden, mochten pas overgepoot worden wanneer al het blad van de bomen is. We moesten nog even wachten.

Tot afgelopen woensdag! Gelukkig maar, want ik werd een beetje zenuwachtig door de lichte vorst afgelopen periode. Ik wilde het liefst de bomen dit seizoen nog poten, want november en december zijn de juiste maanden om fruitbomen te planten, mits het een vorstvrije periode is. Het weer is nu zacht en het blijft de komende 14 dagen vorstvrij (bron: weeronline.nl)

De zaterdagmiddag hebben we direct benut om de bomen op de moestuin te plaatsen. Alle vier de bomen zijn halfstam leifruit. Ik wilde ze in één rechte lijn op het perceel, een lijn van Noord naar Zuid, zodat ze s’ochtends volop zon krijgen vanuit het Oosten en rond de middag de zon krijgen vanuit het Westen. De bomen zijn nu door de kweker geleid, maar in het voorjaar willen we een eigen systeem plaatsen voor de verdere begeleiding van de bomen.

Voor nu ToiToiToi en op naar het voorjaar!

Kweker: Kwekerij de Border uit Delden, https://www.border.nl/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s