Lychee kerst experiment

In de maand December zijn de lychees verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. De lychee is voor mij een vrucht die ik voornamelijk eet rond de kerstperiode, en mij tijdens deze dagen doet denken aan mijn oma.

Mijn lieve oma, die helaas niet meer onder ons is, nam traditioneel met kerst lychees mee. Een heerlijke zoete vrucht met een harde schil en een grote pit. Als kind vond ik ze al heerlijk, voornamelijk omdat de smaak zo uniek is.

Afgelopen week tijdens de normale boodschappen zag ik ze liggen in de supermarkt, ze stonden niet op mijn boodschappenlijstje… maar een paar lychees moest ik uiteraard meenemen.

De eerste lychee werd eenmaal thuis direct geproefd, verrukkelijk, maar wat ga ik doen met de pit? In de groene otto? Of kan deze pit het begin zijn van een lychee boom? Ik vermoed dat meerdere groenliefhebbers zichzelf deze vraag hebben gesteld, dus ik probeer een zoektocht op het internet, en warempel er zijn meerdere bronnen met tips en instructievideo’s. Aan de hand van de instructievideo heb ik de volgende stappen genomen:

Stap 1:

De lychee ontdoen van de harde schil en het vruchtvlees opeten. Let op de harde pit aan de binnenkant.

Stap 2:

De lychee afspoelen

Stap 3:

De lychees in wc-papier of keukenrol wikkelen.

Stap 4:

Het papier met de lychees vochtig maken en vervolgens in een bakje doen. De instructievideo gaf aan dat je deze moet afdekken met afdekplastic, maar in het kader van verspilling heb ik een bewaarbakje met deksel gepakt.

Stap 5:

Op kamertempratuur wegzetten en in de gaten houden totdat de pit zijn leven toont.

Vervolgstap:

Overpoten in potgrond, maar dit is afhankelijk van het succes van de eerste zes stappen.

Heb jijzelf ervaring met het kweken van een lycheeboom? Dan hoor ik graag van jou!

Fijne kerstdagen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s