Oorwurmenpot

Op de moestuin staan vier fruitbomen, een pruim, een rode boskoop, een handappel en een conference peer. De bomen zijn aangeplant in december 2019. Ze zitten nog in hun eerste jaar. Mijn verwachting voor een fruit oogst is laag, ik heb liever dat ze zichzelf goed ontwikkelen en dat we er de komende jaren profijt van hebben.

Stiekem was ik drie weken terug zeer hoopvol op fruit, want de peer en de appelbomen stonden prachtig in de bloesem.

Bloesem van de conference peer

Het positieve is echter omgeslagen naar pessimisme, want ik heb in alle 4 de bomen kleine groene rupsen. Rupsen die schade brengen aan de vruchten en de bladeren. De rode boskoop had vele vruchten aan de boom, te veel vruchten, maar bij inspectie bleken de meeste vruchten al aangevreten door de rups. Ik ben op zoektocht gegaan en heb alle rupsen die ik kon zien verwijderd van de boom, daarbij heb ik de aangevreten vruchten verwijderd. Dit brengt het aantal vruchten terug tot de helft.

De andere drie fruitbomen hebben nog geen vruchten, maar hebben vraat van de kleine rups in het blad. Mijn vader en ik zijn alle bomen langsgegaan om de zichtbare rupsen te verwijderen. Eenmaal thuis aangekomen ben ik op zoektocht gegaan naar biologische oplossingen. Eén oplossing is het aanbrengen van een lijmband. De rupsen klimmen de boom op, maar komen niet verder dan de lijmband. Dit leek mij nog niet voldoende, wat kan ik nog meer doen?

Ik besloot een oproep te plaatsen op de besloten Facebook groep ‘ Moestuinen…’ Sinds een klein jaartje ben ik lid van deze groep en het brengt me veel inzicht over het tuinieren in de moestuin. Zelf had ik echter nog geen oproep gedaan, dus hoog tijd om mijn vraag te stellen. Al vrij snel kwamen er meerdere reacties. Kort opgesomd:

 • Zorg voor vogels op de tuin, bijvoorbeeld door nest kastjes.
 • Verwijder de rupsen met de hand. Je kan ze dood maken, maar eventueel ook meenemen en verder weg uitzetten (mijn voorkeur).
 • Zonnebloemen zaaien.
 • Oorwurm of oorworm hotels ophangen.
 • Lijmbanden aanbrengen, maar dit weert de mier niet. De mieren maken een levende brug over de lijmband, zodat ze alsnog bij het fruit kunnen.

Welke acties heb ik genomen?

 1. Zonnebloemen zaaien. Ik houd van zonnebloemen, deze waren al gezaaid en komen zelfs al op.
 2. Rupsen verwijderen van de boom. Ik neem nu standaard een bakje mee naar de moestuin.
 3. Oorwurm potten maken en ophangen.
Oorwurm pot op de moestuin

Hoe maak je een oorwurm pot?

Benodigdheden:

 • Eén of meerdere terracotta potten. Verkrijgbaar bij tuincentra’s en sommige bouwmarkten.
 • Stevig touw (ijzerdraad kan ook)
 • Stro
 1. Knip een flink stuk touw af en leg dit plat op tafel.
 2. Leg in het midden een flinke hand stro.
 3. Bind het stro samen met het touw. Ikzelf heb het touw tweemaal om het stro geknoopt, zodat ik echt een bolletje kreeg.
 4. Pak de uiteinden van het touw, en rijg deze door het gaatje van de terracotta pot.
 5. Trek de touwen goed aan, zodat het stro boven in de pot komt (ofja onderin, hoe je het maar bekijkt)
 6. Klaar! Nu alleen nog ophangen.

Gelieve niet zelf knutselen? Je kan deze potten bij diverse winkels kopen, maar dan ben je stukken duurder uit. De stro die overblijft kan je gebruiken bij de aardbeienplantjes:

Moestuin resultaat van vandaag

Heb jij een goede anti rups tip? Of een moestuin tip? Of heb je vragen? Dan hoor ik graag van jou. Bedankt voor het lezen van mijn blog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s