Moestuin 25 mei

Na de heerlijke regenachtige dag van gisteren, was het vanochtend tijd om naar de moestuin te gaan. Begrijp me niet verkeerd, regen is niet mijn favoriet, maar wel na de langere droge periode. Men zegt dat regenwater beter is, dan het zelf bewateren van de planten, en bovendien scheelt het heel veel werk.

Ik heb vanochtend eerst onze dochter naar school gebracht en ben vervolgens doorgefietst naar onze moestuin. Bij aankomst zie je direct een aantal bloeiende afrikaantjes. Een mooi gezicht om nu al een klein bloemetje op de moestuin te hebben.

Afrikaantje

De werkzaamheden van vandaag waren als volgt:

  • Gewassen inspectie
  • Pootuien poten
  • Onkruid wieden

Gewassen inspectie

Onze buurman heeft de coloradokever gespot tussen zijn aardappelen…. Deze kever houdt van warmte en kon zijn geluk niet op de laatste dagen. Zodra we één van deze kevers zien, moeten we ze direct weghalen. De rode larven van deze kevers maken het loof kapot en dat betekend geen aardappelen voor ons. Tussen de aardappelen heb ik afrikaantjes gepoot, maar dit houdt de coloradokever niet tegen, dit is voornamelijk tegen de aaltjes in de grond. Vandaag ben ik geen kever tegen gekomen.

Pootuien poten

Enige tijd terug hebben we wortels en uiten gezaaid. Om en om op de rij, een rijtje uien en vervolgens een rijtje wortels. Op de zaaigrond van de wortels komt nu loof, maar de uien zijn mislukt. Tijd om plantuien te proberen. In de dichts bijzijnde tuinwinkel kon ik nog een zakje Stuttgarter Riesen kopen, maar hoe moest ik deze nu poten? Op diverse bronnen las ik een poot afstand van 10 centimeter, en een rij afstand van 15 centimeter, met een pootdiepte dat het topje zichtbaar blijft. Ik had een klein zakje gekocht, dit was genoeg voor één rijtje. Afwachten wat we komende zomer krijgen…

Onkruid wieden

Wie zijn tuin netjes bijhoudt, voorkomt meer werk in de toekomst. Zodra je onkruid laat groeien, gaat het zaad verspreiden en dan ben je te laat.. Wieden, wieden en nog eens wieden. De vorige huurder van het perceel had er een zooitje van gemaakt. Het gehele perceel stond vol onkruid, de moestuin vereniging heeft het onkruid gerooid, en zo konden wij ‘schoon’ beginnen. Uiteraard zit de grond bomvol zaadjes die nu beginnen te kiemen. We proberen het zo goed mogelijk bij te houden. Het resultaat mag er zijn.

Moestuin 25 mei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s