Pannenkoeken plant

De Pilea Peromioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant verleent zich uitstekend om te stekken. Twee jaar geleden heb ik van mijn collega’s een pannenkoekenplant gekregen, al vrij snel kwam er nieuwe groei in dezelfde pot. Hier moest ik uiteraard iets mee!

Ondertussen ben ik 45 stekjes verder (waarvan er 3 gesneuveld zijn)

Heb jij zelf een pannenkoekenplant? En wil jij ook gaan stekken? Lees deze Do It Yourself!

Wat heb je nodig?

  • Pannenkoekenplant met nieuwe aanwas/ babyplantjes
  • Scherp mesje
  • Glas
  • Plakband
  • Potjes/ bakjes
  • Potgrond (universeel)

Stap 1:

De nieuwe plantjes verwijder je met een scherp mesje van de moederplant. Hoe groter het stekje, hoe beter, dus til het stekje iets op alvorens je snijdt. Met een beetje geluk zit er al een beetje wortelvorming aan.

Stap 2:

De stekjes die je zojuist van de moederplant hebt verwijderd zijn nog niet geschikt voor het poten in potgrond. Ze moeten eerst wortels gaan creëren/ schieten. Je kunt hiervan speciale stekpoeder kopen, maar ikzelf vind dat onzin. Ik zet ze voor twee á drie weken in water en dan komen de wortels vanzelf.

Ik heb nu twee grote pannenkoek planten in huis, één destijds gekregen, en één die ik zelf gestekt hebt. Oftewel ‘ Moeder & Dochter ‘.

Al die losse glaasjes en potjes ogen vrij snel rommelig. Vandaar dat ik meerdere stekjes in één glas doe met behulp van een plakband rooster. Zie onderstaande afbeelding:

Stap 3:

Na twee á drie weken in het water, hebben de stekjes voldoende wortels. Nu zijn ze klaar voor het poten in potgrond. Als potjes gebruik ik de standaard kunststof stekpotjes.

Tip: Bewaar deze bakjes wanneer je nieuwe planten koopt. Ze zijn stapelbaar en ‘gratis’. Wel afspoelen met heet water, alvorens hergebruik.

Vul de bakjes tot aan de rand met potgrond, beetje aanstampen, en maak met je vingers een ruime opening, zodat het stekje met wortels er makkelijk inpast. Goed aandrukken en eventueel aanvullen met potgrond.

Stap 4:

Water geven en de stekjes op een lichte plek zetten. De planten zijn gek op daglicht, maar houden niet van langdurige volle zon. De grond hoeft niet constant vochtig te zijn. Wekelijks een klein scheutje water geven is voldoende.

Wil je graag een grote pannenkoekenplant? Dan is het belangrijk dat je de plant gedurende de tijd overpoot.

Wil je meer weten over het overpoten? Neem contact op, of wacht op een nieuwe blog.

Succes! Ik hoor graag van jouw stek ervaring.