Do It Yourself

Doe het zelf voor groene beginners. Graag vertel ik jullie op deze pagina over mijn eigen groene projectjes. De succes verhalen, maar ook wanneer een poging is mislukt!

Hebben jij zelf een leuk idee? Of iets geprobeerd, met of zonder succes? Ik hoor graag van jou.

In het dropdown menu lezen jullie mijn ervaringen met het kweken van een avocadoboom, en het stekken van de pannenkoeken plant.

Project 1: De avocadoboom

De avocado is voor de meesten een product die maandelijks, wekelijks, of wellicht wel dagelijks wordt gegeten. Super lekker en gezond, maar met de pit kan je niets, of toch wel?

Na een kleine zoektocht ben ik zelf aan de slag gegaan, met succes! Zie onderstaande foto’s voor het stappenplan.

Stap 1: De pit in water zetten. De pit zelf heeft ook een schil. Ik wist niet wat de juiste methode was, dus ik heb twee versies op water gezet.

En wat bleek, de versie zonder schil kreeg wortels. Tip: Zet de pitten zonder schil op water. Belangrijk hierbij is dat alleen het kontje van de pit in het water mag.

De wortel bleef groeien, en uiteindelijk begon er iets uit de pit te groeien. De wortel bleef groeien, dus ik heb het kleine bakje verruild voor een grote vaas.

Wanneer je de avocado boom overpoot in potgrond is het belangrijk dat je de potgrond vochtig houdt. In verband met onze vakantie heb ik langer gewacht met overpoten. Ik wilde natuurlijk niet, dat het project zou falen in verband met onze vakantie.

Eenmaal thuis konden we de plant overpoten! In de grote zinken bak heb ik gaten geboord. Vervolgens ben ik begonnen met een bodem van stenen, aangevuld met grond uit de tuin, en 20 liter mediterrane potgrond.

De boom vindt zijn stekje fijn, want hij blijft groeien. Nu afwachten hoeveel jaar het duurt voordat deze actie zijn vruchten werpt.